Het grootste deel van de bedrijven en organisaties in Nederland investeert fors in een goede beveiligingsinstallatie en dito verzekering. Het is daarom van groot belang goed te kijken wat, specifiek voor uw bedrijf, de best passende beveiligingsmaatregelen zijn. En hoe die aansluiten op de eisen die uw verzekeraar stelt. Want let wel: een grote inbraak heeft een enorme impact. Verzekeraars moeten zich daartegen indekken en nemen daarom alleen genoegen met een gecertificeerde beveiligingsinstallatie.
Vanaf 1 april is er een nieuwe versie uitgekomen van de Verbeterde Risico Klassenindeling (VRKI). Aan de hand van deze indeling kun je heel gericht het inbraakrisico van je bedrijf bepalen. De VRKI werkt met een lijst waarop je de waardevolle spullen binnen je bedrijf kunt classificeren (laag, middel, hoog, zeer hoog) kijkend naar de waarde ervan voor potentiële inbrekers. Op basis daarvan kunnen we samen bepalen wat de belangrijkste beveiligingsmaatregelen zijn voor uw bedrijf.
Diverse beveiligingsmaatregelen
Er zijn vele maatregelen die je kunt nemen om je bedrijf optimaal te beveiligen. Denk aan organisatorische (geen ladders tegen de muur, sleutelbeleid) en bouwkundige maatregelen (zoals hang- en sluitwerk of rolluiken) maar ook aan compartimenteringsmaatregelen, die bij een inbraak vertragend werken (zoals mistgeneratoren). Wij zoomen graag in op de elektrotechnische beveiligingsinstallatie (inbraak, toegangscontrole, camera’s, ruimtesensoren, trillings- en glasbreukmelders).
Verzekeraar vraagt vaak om gecertificeerde beveiligingsinstallatie
Wij bouwen een beveiligingsinstallatie die specifiek afgestemd is op uw behoeften (denk aan verzekerde waarde, waardevolle spullen, oppervlakte). Deze kunnen vastgelegd zijn in een VRKI of vergelijkbare tool. Na oplevering en goedkeuring van het beveiligingsplan en de installatie wordt een certificaat hiervoor afgegeven. De bekendste zijn BORG- of VEB-certificaten. Hiermee kunt u aan uw verzekeraar laten zien dat u een gecertificeerde installatie heeft.
Camera’s
Beveiligingsinstallaties vragen, met name bij schildetectie, steeds meer om detectie met behulp van camera’s. De techniek wordt alsmaar geavanceerder. We hebben de laatste jaren dan ook een grote opmars van camerasystemen gezien. Het is van belang dat je als bedrijf duidelijk zichtbaar aangeeft dat je gebruikmaakt van video-observatie. Daarnaast moet je de privacyregels die eraan verbonden zijn goed borgen. Denk bijvoorbeeld aan regels over hoe lang je beelden mag bewaren en over het niet mogen filmen in omgevingen waar AVG en/of Autoriteit Persoonsgegevens van toepassing zijn.
Artikel van ElektroNed met interview van Energa.